Hvad er lagerstyring – og hvorfor er det vigtigt?

By Rackbeat februar 20, 2023

En af de væsentligste opgaver for mange virksomheder er at sælge varer. De fleste virksomheder håndterer deres varesalg via et lager. Hvis varesalget skal køre optimalt, skal virksomheden derfor altid kunne følge flowet i forholdet mellem købte og solgte varer på deres lager. Og det er her, lagerstyring kommer ind i billedet.

Lagerstyring gør det muligt for dig altid at bevare overblikket over lagerbeholdningen i din virksomhed. Men hvad er lagerstyring helt nøjagtigt, hvordan virker det, og hvorfor skal du overveje lagerstyring til din virksomhed? I dette indlæg kan du få svar på disse spørgsmål og meget mere.

Hvad er lagerstyring?

Lagerstyring er en softwareløsning, der automatisk håndterer registrering af varer og det dertilhørende arbejde – som f.eks. genbestilling – i din virksomheds varelager.

Førhen foregik denne proces altid manuelt; først ved bogføring med pen og papir og senere gennem indtastning i Excel-ark. Men i dag foretrækker mange virksomheder at benytte sig af softwareløsninger, der automatisk håndterer lagerstyring for dem.

 

Derfor bør du overveje lagerstyring til din virksomhed

For langt de fleste virksomheder er lagerstyring en stor fordel – også selvom din virksomhed ikke er særlig stor. Jo større en virksomheds omsætning og lagerbeholdning er, desto større vil deres behov for lagerstyring dog være.

En god tommelfingerregel er, at når processerne omkring varelageret begynder at føles uoverskuelige for medarbejderne, kan virksomheden have gavn af software til lagerstyring. Softwaren har nemlig mange nyttige funktioner, som kan hjælpe med at minimere fejl og automatisere processer og på den måde spare tid, penge og ressourcer.

Som nævnt håndterer lagerstyring vareregistrering. Det betyder, at alle dine indkøbte varer automatisk registreres i systemet. Når du sælger en vare til en kunde, trækkes varen automatisk ud af din lagerdatabase.

Du kan derfor altid følge med i din varebeholdning og holde øje med, hvornår en vare skal genbestilles, så den ikke pludselig bliver udsolgt. På den måde får du også indsigt i, hvilke varer der er populære, hvilke der måske skal nedprioriteres ved næste genbestilling, og hvordan din lagerindretning kan optimeres.

Differentieret lagerstyring

En god lagerstyringsløsning understøtter differentieret lagerstyring. Det betyder, at alle varer på dit varelager ikke nødvendigvis styres efter samme princip.

Grunden til dette er, at nogle varer har behov for ekstra opmærksomhed, mens andre varer mere eller mindre kan passe sig selv. Der differentieres altså mellem, hvilke lager-, produktions- og indkøbsmetoder der benyttes til at styre forskellige varer.

Lean og Kanban-lagerstyring

I forbindelse med lagerstyring har du måske hørt udtrykkene “Lean” og “Kanban”. Begge udtryk refererer til metoder til at optimere arbejdsflows, som mange virksomheder arbejder med:

  • Lean-lagerstyring: Formålet med Lean er at optimere arbejdsressourcer og -flows i virksomheden ved at “skære fedtet fra” – dvs. fjerne unødvendige arbejdsprocesser. Dette sker gennem nogle simple principper:
    • At skabe værdi for kunden.
    • At minimere spild og elementer, som ikke bidrager til at skabe værdi.
    • At arbejde for løbende forbedringer.

Principperne bruges til at skære unødvendige arbejdsprocesser fra, og Lean implementeres derfor ofte i lager- og produktionsprocesser for at minimere spild og maksimere værdiskabelse og udnyttelse af aktiver.

  • Kanban-lagerstyring: Kanban betyder “tegnetavle”. Kanban er et planlægningssystem, der gennem opslagstavlen som visuelt redskab hjælper med at visualisere processer samt definere, strømline og prioritere arbejds- og vareflows.

 

Uanset om du foretrækker Lean eller Kanban-lagerstyring, vil de begge give dig et stærkt grundlag for din lagerstyring. Der er dog en del flere punkter, der er vigtige at have styr på, når du skal optimere dit lager, lagerstyringen og hele din forretning. Derfor får du her “Den ultimative checkliste til din lagerstyring,” som består af 14 punkter, der vil hjælpe dig på vej til at få den bedst mulige lagerstyring i dag.

New call-to-action