Din komplette guide til hurtig og effektiv lageroptælling

Hvorfor er det vigtigt at tælle lageret op regelmæssigt?

At tælle lageret op regelmæssigt, også kendt som periodisk lageroptælling, indebærer systematisk og gentagen kontrol af alle varer i en virksomheds lager for at sikre, at lagerregistreringerne stemmer overens med de fysiske lagerbeholdninger. Dette er en afgørende del af lagerstyringen.

By Rackbeat februar 20, 2023

Det nye år nærmer sig, og for virksomheder, der har et varelager, betyder det, at lageroptællingen står for døren. For at optællingen går så glat som muligt, er det vigtigt at være godt klædt på til lagerstatus – og det bliver du ved at læse dette indlæg.

Læs med her og bliv klogere på, hvad du skal forberede til lageroptællingen, og hvordan du kan sørge for, at den kommende lagerstatus bliver udført effektivt, grundigt og uden fejl, så dit varelager står snorlige. 

 

Lageroptælling: Alt du skal vide om optælling af varelager 

Har din virksomhed et lager? Så er lageroptælling en af årets uundgåelige begivenheder. Optællingen skal nemlig bruges i årsregnskabet, og et korrekt optalt lager er derfor meget vigtigt for virksomhedens resultat og korrekt bogføring.

For mange virksomheder føles lageroptællingen som en overvældende og uoverskuelig pligt. Dog er det værd at vide, at årsregnskabsloven ikke rummer nogen regler for lageroptælling. Skatteministeriets mindstekravsbekendtgørelse foreskriver, at:

  • En fysisk optælling af lageret skal foretages ved regnskabsårets udløb.
  • Lagerets størrelse skal kunne dokumenteres ved en optællingsliste, hvori de enkelte varer er anført og identificeret.
  • Den fysiske optælling kan ske på andre tidspunkter end ved regnskabsårets udløb, såfremt lagerbeholdningen til enhver tid kan opgøres på grundlag af et betryggende ført lagerregnskab eller lignende.

Har din virksomhed et betryggende lagersystem, er der altså intet krav om, at du skal foretage lagerstatus ved regnskabsårets udløb. Det betyder, at du selv vælger, om du vil tælle en hylde ad gangen over nogle måneder, om du vil fastfryse og lukke lageret i nogle dage, mens du tæller, eller noget tredje.

De fleste virksomheder vælger dog at foretage optællingen på en dato tæt på årsskiftet – og det er der god grund til. Herunder kan du se vores råd til, hvordan du bedst gør lageroptælling så effektiv som muligt.

 

3 gode råd til lagerstatus

1. Vær altid på forkant med lageroptællingen

Lagerstatus bliver kun mere overvældende, hvis du først tager stilling til projektet på statusdagen. Derfor er her nogle ting, du løbende bør gøre for at være på forkant med lageroptællingen:

  • Sørg for løbende at optimere din lagerindretning, så lageret er sikkert, overskueligt og ikke hæmmer arbejdet, når der skal gøres lagerstatus.
  • Planlæg i god tid og opret lagerstatus som en tilbagevendende begivenhed i kalenderen, så dagen ikke kommer bag på nogen. Sørg altid for at afsætte min. hele arbejdsdagen til optællingen.
  • Udnævn en tovholder til lageroptællingen og bed vedkommende sørge for løbende påmindelser i ugerne op til begivenheden.

2. Tæl lageret på én gang

Du har netop læst ovenfor, at hvis din virksomhed har et betryggende lagersystem, er det op til dig, hvornår og hvordan du vælger at gøre lagerstatus – og det er sandt. Vores næste råd til dig er dog stadig, at afsætte den nødvendige tid og tælle lageret på én gang.

Lageroptælling kræver fokus. Det er nemt at miste overblikket, hvis optællingen ikke er det eneste, du skal fokusere på. For mange pauser bryder koncentrationen, og bruger du samtidig lageret til produktion, salg eller indkøb bliver du let distraheret.

Et forkert optalt lager har direkte indvirkning på din virksomheds resultat – og en halvfærdig optælling kan ikke bruges til noget. Derfor er den største tjeneste, du kan gøre dig selv, at sørge for, at optællingen har din fulde opmærksomhed – og det gør du efter vores mening bedst ved at tælle alt på én gang.

 

3. Tæl hvert vareparti for sig

For at bevare overblikket over lageret, mens du tæller, skal forskellige varepartier deles op og tælles hver for sig. Informationen om de enkelte varepartier kan deles op i følgende grupper:

  • Lokation: Hvor varen fysisk befinder sig – f.eks. i baglokalet, på et eksternt lager eller lignende.
  • Leverandør: Leverandøren af det enkelte vareparti.
  • Sporbarhed: Batch-nummer, lot-nummer, produktionsdato eller andet, der tilkendegiver, hvilket vareparti der er tale om.

 

Bevar overblikket over lageroptællingen, og få styr på hele lagerdriften

Med de ovenstående råd kan du lettere være på forkant med lageroptællingen og holde fokus under processen. Men der er mange andre ting, du skal have styr på, når du driver et lager. 

Står mine mest sælgende varer det rigtige sted? Er mine pakkestationer placeret, så varerne kan skydes hurtigt afsted? Har jeg styr på mine ordrer? Og hvad med administrationen af hele lagerdriften – kunne den ikke køre mere automatisk?

Jo.

Find svarene på spørgsmålene – og meget mere – i vores “Ultimative checkliste til din lagerstyring” med det samme.

New call-to-action