Er din nystartede lagerdrevne virksomhed klar til at vokse?

By Rackbeat maj 26, 2023

Den spæde start

Går du med en flamme i maven, tændt af ambitionen om at tage din forretningsidé, startup, webshop, butik eller produktionsvirksomhed skridtet videre? Svaret er nok ja – eftersom du læser en blog med titlen “Er din nystartede lagerdrevne virksomhed klar til at vokse?” Fantastisk. For dette skriv er særligt til dig, der er forholdsvis ny i gamet, men drømmer om at vækste!

Men selv, hvis du føler, at din virksomhed befinder sig et godt sted lige nu, vil du nu alligevel kunne samle et par nyttige tips op, der kan hjælpe dig med at optimere din lagerdrevne forretning allerede i dag.

Mange går og venter på det rette tidspunkt, hvor deres forretning er klar til at vokse (eller skalere). Men hvornår er den egentligt klar til det? Der er mange faktorer, som spiller ind på, om du er klar til at tage springet.

For hopper du ud i næste fase af din forretningsdrøm uden det rette set-up og mindset, kan drømmen udvikle sig til et mareridt.

Og det kan vi ikke have!

Så denne blog er din guide til, at du kan få den fugl, der er din forretning, op at flyve i stedet for at falde til jorden, inden den har lært at sprede sine vinger.

Men, hvad præger egentlig en lagerdreven virksomhed i den spæde start?

Hvad karakteriserer den nystartede virksomhed?

Når du befinder dig helt i starten af dit forretningseventyr, handler det først og fremmest om at finpudse dit produkt og skaffe nok interesserede kunder. Spørgsmålene på det lille kontor lyder nok: “Hvordan sikrer vi os kunder?,” “hvordan sørger vi for at levere varen?” og “hvordan skaffer vi penge nok til at møllen kan holdes i gang?” Men hvordan ser det ellers ud?

  1. Ejeren er direkte involveret i alle processer, for virksomheden er meget afhængig af vedkommendes drive. Det hele virker nok også meget kaotisk.
  2. Din forretnings arbejdsgange er nemlig hovedsageligt præget af ad hoc-opgaver, hvorfor det meste data bliver behandlet i regneark.
  3. Arbejdsflow og aftaler køres også mest på gefühlen.
  4. I har heller ikke den store indsigt i nøgletallene endnu, hvorfor de fleste beslutninger bliver truffet på mavefornemmelser.

Men det er også helt i orden – ingen grund til panik.

For med en forholdsvis ny virksomhed køres motoren ofte på benzin af ren energi, den gode forretningside og drømme for fremtiden. Alligevel er der nogle konkrete tiltag, som kan hjælpe dig med at få styr på butikken, så dine arbejdsgange bliver mere effektive og overskuelige.

Og når du har det, har du skabt et fantastisk grundlag for at komme videre til næste stadie af dit forretningseventyr.

Sådan kan du tage din lagerdrevne virksomhed til næste stadie

Først og fremmest skal du selvfølgelig have fokus på at skaffe nok kapital til, at hjulene ikke stopper med at dreje rundt her i den spæde start. Men det er en helt anden blog. Du får i stedet en række konkrete ideer og værktøjer, du bør tænke over at tage i brug.

En relativt lavthængende frugt er, at du nedskriver alle dine mål – både delmålene og dem, der ligger lidt længere ude i fremtiden. Tænk over, hvilke udfordringer, du kan løbe ind i, hvordan de overvindes, og hvad du konkret kan igangsætte af initiativer for at opnå målene.

For husk: Hvis du ikke har en idé om koordinaterne til det sted, din virksomhed skal ende op, farer du højst sandsynligt vild på vejen.

Noget andet, der kræver lidt mere knofedt, er at skabe den gode kunderelation. Lyt til dine kunders behov og hvad de mener om dit produkt, så du kan optimere det, og prøv at få dem til at give positive anmeldelser på Trustpilot eller lignende sider. Det er jo kunderne du skal leve af. Og de glade af slagsen er trods alt de bedste, da de højst sandsynligt vender tilbage til din butik og kan være med til at sprede det gode budskab om din forretning.

På marketingfronten kan du starte med at opbygge en tilstedeværelse på de sociale medier. Her skal du indsætte flest kræfter på den, eller de platforme, du tænker, at lige præcis dit kundesegment befinder sig på. Hvis du f.eks. driver en B2B-forretning, er det højst sandsynligt LinkedIn, du skal kigge på. Det er en billig, men tidskrævende, aktivitet – så prøv at indsætte et afgrænset tidsinterval i kalenderen til at varetage det løbende.

Noget, der er særligt vigtigt for din lagerstyring, men altså også for forretningen som helhed, er, at du får helt styr på dine produktkort.

Et produktkort kan ses som et samlingssted for alle de væsentligste oplysninger, der er forbundet med det, måske, vigtigste aspekt af din forretning – nemlig varen.

Oplysningerne på dit produktkort indeholder de administrative og praktiske informationer, du skal bruge, når du skal købe, opbevare, sælge, levere og føre regnskab med dine varer. Det kan f.eks. være indkøbspris, avancesats, ekstra kost, salgspris, vægt, størrelse, minimumsantal til rådighed m.m. Disse oplysninger hjælper dig med at besvare spørgsmål såsom:

Skal dine varer opbevares under specifikke forhold?

Har du plads nok på dit lager eller opbevaringsrum til varerne?

Hvordan ser det ud med forsyningen af råmaterialer og andre varer?

Er prisen på den enkelte vare passende ift. omkostningerne?

 

(* Et produktkort i lagerstyringssystemet Rackbeat).

Du starter altså med at samle oplysningerne på dit produktkort, så du kan besvare disse spørgsmål. For på den måde kan du holde øje med de ændringer, der måtte opstå over tid i forbindelse med indkøb og salg af varen, og foretage justeringer i forhold til bestillinger og opbevaring. Det kan nemlig være, at du opdager, at den enkelte vare optager for meget plads eller er for dyr at bestille hjem i større mængder. Eller måske opdager du, at det er tid til at satse mere på andre varer.

Her i starten, kan du med fordel føre log over dine produktkort i et Excel-ark, Word-dokument eller Google Sheet. Det vigtigste for dig lige nu er ikke teknologien – bare at du får systematiseret dine varedata og sørger for at holde et vågent øje med dem.

Efterhånden som du optimerer din systematisering, får et stabilt cashflow og flere kunder kigger ind i din forretning, har du stabiliseret din nystartede virksomhed.

Er du klar på at tage med på næste stadie?

Så hop videre på din vækstrejse og læs, hvordan du opnår endnu mere succes med din lagerdrevne virksomhed.