Betal moms til tiden – Få styr på momsafregningen
Dinero september 6, 2024
Sådan får du styr på momsafregningen
Når du skal betale moms, er der særligt to ting, du skal være opmærksom på; indberetning og betaling. Fristen for en given periode er den samme for begge to, men der er stor forskel på, hvornår du kan gøre de to ting.
Du kan nemlig indberette moms for en netop overstået periode, lige så snart du er gået ind i en ny periode. Du kan derimod først betale momsen kort før deadline.
Lad mig komme med et lille eksempel. Du har kvartalsvis afregning af moms, og du er lige trådt ind i det nye år. Det betyder, at du skal afregne moms for fjerde kvartal, og det skal senest gøres 1. marts.
- Indberet moms fra d. 1. januar og frem til fristen d. 1. marts
- Betal moms tidligst fem dage før fristen
Du kan altså indberette din moms for perioden med det samme, den er afsluttet – hvis du har et opdateret regnskab. Men hvis du betaler din skyldige moms samtidig med indberetningen, sender Skattestyrelsen typisk pengene tilbage til dig.
Mange ved nemlig ikke, at de først kan betale moms fem dage før fristen. Det er særligt her, mange virksomheder kommer i klemme, da de ikke opdager, at pengene er kommet retur, og så står de pludselig og har ikke betalt deres skyldige moms.
Husk, at du også skal indberette til tiden, hvis du har negativ moms eller hverken har købs- eller salgsmoms (nulindberetning) – og altså ikke skal betale moms.
Indberet og betal moms til tiden
Hvis du ikke overholder fristen, skal du betale en afgift. Skattestyrelsen laver nemlig et midlertidigt skøn (også kaldet for en foreløbig fastsættelse) for perioden, hvilket koster 800 kroner for hver periode, du ikke indberetter til tiden – og der kommer renter oveni.
I bund og grund bliver det kun dyrere for dig, jo længere du venter med at indberette og betale moms. Eventuelt overskud på Skattekontoen vil blive brugt til at betale den foreløbige fastsættelse. Det kan hurtigt give rod i regnskabet.
Så derfor: Indberet og betal moms til tiden, hvis du vil undgå bøvl og ekstraregninger. Det kan også hurtigt blive en tidsmæssig dyr fornøjelse at skulle rette op på de forskellige ting.
Du kan med stor fordel skaffe en god regnskabskalender, eller sætte dine egne påmindelser, hvis du ikke er sikker på, du kan huske fristerne.
Kan du ikke betale moms til tiden?
Er der problemer med likviditeten? Så skal du stadig indberette momsen korrekt og til tiden. Men du har typisk mulighed for at få en betalingsordning, hvis du ikke kan betale det fulde momsbeløb på én gang.
Det gør du inde på Skattekontoen, og du skal huske at gøre det inden fristen, så du slipper for afgiften på 800 kroner. Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, kan du altid kontakte Skattestyrelsen.
Betal moms samtidig med din indberetning på denne måde
Som udgangspunkt kan du først betale moms fem dage før fristen. Det skyldes, at det er lovbestemt, at offentlige myndigheder ikke må holde på dine penge i længere tid – heller ikke selvom det sker helt frivilligt.
Hvis du betaler din moms tidligere end fem dage før, vil der ske én af to ting; pengene bruges til at dække anden offentlig gæld, eller de tilbageføres til dig.
Du kan dog komme omkring dette ved blot at hæve udbetalingsgrænsen for din virksomheds Skattekonto. Det gør du ved at klikke på “Udbetalingsgrænse” under Skattekontoen, når du er logget ind på selvbetjeningsløsningen på skat.dk.
Grænsen er som udgangspunkt på 0 kroner. Det vil sige, at du får tilbagebetalt hele beløbet, hvis du betaler moms tidligere end fem dage før fristen. Hæv grænsen til beløbet for moms (eller højere) – husk at sænke den til 0 kroner igen, hvis du har penge til gode.
Hvis du har gæld eller en betalingsordning, vil penge, du indbetaler tidligere end de fem dage før fristen, gå til at dække gælden. Derfor skal du indbetale et beløb, der også dækker gælden, hvis der skal stå nok penge på Skattekontoen til at betale momsen.
Dit regnskabsprogram kan typisk gøre det meste for dig
Hvis du bruger et certificeret regnskabsprogram, hjælper programmet dig som regel med at holde styr på både indberetning og betaling.
Du vil typisk få fortalt, hvornår fristen for næste momsperiode er, ligesom du kan klare momsindberetningen med få klik gennem dem. Du skal dog selv være opmærksom på udbetalingsgrænsen og eventuel gæld, samt at betalingen sker korrekt.